Serniczki z ricotty

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Malina
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Czas przygotowania:
20 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Koszt:
10 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Serniczki w wersji mini. Bardzo smaczne, na każd± okazję.

Potrzebne składniki

• Ricotta - 50-60 dag
• Cukier - ok. 1/2 szkl.
• Aromat waniliowy a jeszcze lepiej laska wanilii - kilka kropel/ 1 szt.
• Jajka - 2 szt.
• Cynamon - 1 szczypta(y)

Przydatne akcesoria

Kokilki (ramekiny, naczynka do zapiekania), mikser, miseczka

Etapy przyrządzania

1
Ricottę z cukrem utrzeć na w miarę jednolit±, gładk± masę. W miseczce rozkłócić całe jajka i dodać do serka. Wlac kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka wanilii, wszystko ładnie wymieszać. Każd± foremkę lekko natłu¶cić i wypełnić mas± serow±.Z podanych proporcji wychodzi 6 szt. serniczków. Foremki wkładamy do nagrzanego piekanika (170-180 st.) i pieczemy do 40 min. Wierzch sernika ma się zarumienić wtedy wyci±gamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Jak podawać?

Podawać można na kilka sposobów: posypać cukrem pudrem ozdobić wisienk± kandyzowan±, polać sosem czekoladowym lub mallinowym, ¦wietnie komponuj± się z lodami waniliowymi. Serniczki przed podaniem zwłaszcza na drugi dzień warto włożyć na minutę do mikrofali i podgrzać.

Uwagi

Przepis z programu \"Na słodko\" Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

serniczki ach serniczki
Mamo, jakie dobre :) Podałam na smaka do lodów ¶mietankowych z dżemikiem z aronii i ¶liwki Gomaru. Pora na wzdychanie bo szybko się skończyły :) kokilka
autor: Anonim dodany dnia 2016-09-23 09:56:40
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)