|
|||||||||
Serniczki z ricottyKrótki opis potrawySerniczki w wersji mini. Bardzo smaczne, na każd± okazję.Potrzebne składniki Ricotta - 50-60 dag Cukier - ok. 1/2 szkl. Aromat waniliowy a jeszcze lepiej laska wanilii - kilka kropel/ 1 szt. Jajka - 2 szt. Cynamon - 1 szczypta(y) Przydatne akcesoriaKokilki (ramekiny, naczynka do zapiekania), mikser, miseczkaEtapy przyrządzania1
Ricottę z cukrem utrzeć na w miarę jednolit±, gładk± masę. W miseczce rozkłócić całe jajka i dodać do serka. Wlac kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka wanilii, wszystko ładnie wymieszać. Każd± foremkę lekko natłu¶cić i wypełnić mas± serow±.Z podanych proporcji wychodzi 6 szt. serniczków.
Foremki wkładamy do nagrzanego piekanika (170-180 st.) i pieczemy do 40 min. Wierzch sernika ma się zarumienić wtedy wyci±gamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Jak podawać?Podawać można na kilka sposobów: posypać cukrem pudrem ozdobić wisienk± kandyzowan±, polać sosem czekoladowym lub mallinowym, ¦wietnie komponuj± się z lodami waniliowymi. Serniczki przed podaniem zwłaszcza na drugi dzień warto włożyć na minutę do mikrofali i podgrzać.UwagiPrzepis z programu \"Na słodko\" Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
Mamo, jakie dobre :) Podałam na smaka do lodów ¶mietankowych z dżemikiem z aronii i ¶liwki Gomaru. Pora na wzdychanie bo szybko się skończyły :) kokilka
autor: Anonim dodany dnia 2016-09-23 09:56:40