|
|||||||||
Pieczeń cielęcaKrótki opis potrawyPotrawa dobra na każd± okazje.Potrzebne składniki cielencina od kulki - 80 dag kawałek ¶wieżej,zmrożonej słoniny - 5 dag cytryna sól szklanka ¶mietany oliwa - 3 łyżka(i) masło - 1/4 kostka(i) m±ka - 1 łyżeczka(i) mleko - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Słoninę kroimy w zgrabne słupki,oprószamy sol±.
2
Cielęcine obieramy z błony,szpikujemy słonin±, nacieramy sol±,wcieramy sok z cytryny,układamy ¶ci¶le w salaterce,przykrywamy,trzymamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.
3
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę,dodajemy połowę masła.
4
Gdy tłuszcz będzie gor±cy,rumienimy cielęcinę ze wszystkich stron,zmniejszamy ogień,dodajemy pozostałe masło i dopiekamy,aż mięso będzie miękkie.
5
Gotow± pieczeń wyjmujemy na metalowy półmisek,kroimy w poprzek włókien w zgrabne plastry,trzymamy w cieple.
6
Przygotowujemy sos: w mleku rozprowadzamy m±kę,gdy znikn± grudki,ł±czymy ze ¶mietan±.
7
Pozostały spod pieczeni tłuszcz podgrzewamy,zalewamy ¶mietan±,zagotowujemy,trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by m±ka straciła smak surowizny,gdy trzeba,delikatnie doprawiamy sol± i sokiem z cytryny.
8
Gor±cym sosem zalewamy porcję mięsa,wstawiamy na 5 minut ( nie dłużej ) do gor±cego piekarnika.
Jak podawać?Podajemy z grubym,domowym makaronem lub z kładzionymi kluskami. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |