De volaille czyli wyrolowany kurczak

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Koszt:
16 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Klasyczne danie czyli filet de volaille, tym razem w wersji z masłem czosnkowym.

Potrzebne składniki

• filet z kurczaka - 1 szt.
• masło - 25 g
• czosnek - 2
• bułka tarta
• m±ka
• jajka - 2-3 szt.
• pieprz
• sól
• chilli/papryka
• olej - 1-1,5 l

Przydatne akcesoria

Deska, tłuczek do mięsa, głęboki garnek najlepiej z sitkiem do smażenia frytek lub frytkownica, nóż, 3 talerze płaskie i jeden głęboki, miseczka do przygotowania masła czosnkowego.

Etapy przyrządzania

1
Filet z kurczaka oprawić, umyć.
2
Następnie mięso rozbić (nie za cienko, żeby mięso nie popękało). Je¶li filety s± duże, przekroić na pół, inaczej wyjdzie gigant.
3
Masło wrzucić do miseczki, wycisn±ć przygotowane z±bki czosnku i rozmieszać - tak, aby powstała jednolita masa.
4
Przygotowane filety przyprawić sol±, pieprzem, chilli, następnie ułożyć pasek z przygotowanego masła tak jak na zdjęciu.
5
Mięso zrolować tak, aby masło znalazło się w ¶rodku. Kształt poż±dany: rulon grubszy w ¶rodku, cieńszy przy końcach. Obtoczyć go w m±ce, następnie w rozbitym jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce. Warstwa panierki musi być gruba, aby masło które rozpu¶ci się w czasie smażenia nie wypłynęło.
6
W garnku (lub frytkownicy) rozgrzać olej, po rozgrzaniu wrzucić mięso i smażyć około 5-7 minut - do równomiernego zbr±zowienia panierki ze wszystkich stron.
7
Po usmażeniu odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, żeby ods±czyć olej. Podawać na gor±co.

Jak podawać?

Na gor±co, z frytkami lub ziemniakami. Zimne piwo do popicia poprawi smak :)

Uwagi

Zamiast masła czosnkowego możńa dać samo masło. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)