Paluchy kminkowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
• Studenckie smaki
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Doskonała przekąska do piwa, albo gdy po prostu ma się ochotę na ''nie wiadomo na co'';)

Potrzebne składniki

• Mąka - 2 szkl.
• Drożdże - 2 dag
• Mleko - 1 łyżka(i)
• Masło - 4 łyżka(i)
• Śmietana kwaśna - 2 łyżka(i)
• Jajka - 2 szt.
• Kminek
• Sól gruboziarnista

Przydatne akcesoria

Stolnica, wałek

Etapy przyrządzania

1
Na stolnicy siekamy mąkę z masłem, całość zagniatamy. W mleku rozprowadzamy drożdże i dodajemy do ciasta. Wbijamy całe jajko i jedno żółtko, białka nie wyrzucamy bo wykorzystamy je później do posmarowania paluchów. Dajemy śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie wałkujemy na grubość ok 1 centymetra. Kroimy w dość cienkie paski i układamy na blaszce. Teraz czas na białko którym to smarujemy każdy paluch. Posypujemy kminkiem i solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st). Pieczemy na złoto.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher