|
|||||||||
Drożdżowy placekKrótki opis potrawyBardzo smaczne ciasto.Potrzebne składniki m±ka pszenna - 1 kg mleko - 1 szkl. żółtka - 10 szt. drożdże - 8 dag cukier puder - 1 szkl. roztopione masło - 1/2 szkl. sól - szczypta(y) skórka otarta z cytryn - 2 szt. starta laska wanilii - 1 szt. tłuszcz do wysmarowania formy jajko - 1 szt. rodzynki Etapy przyrządzania1
Rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki cukru pudru rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.
2
Do miski wsypujemy 2 szklanki m±ki,pozostałe mleko zagotowujemy,wrz±cym zalewamy m±kę,rozcieramy drewnian± łyżk±,by nie było grudek,odstawiamy do przechłodzenia.
3
Letnie ł±czymy z wyro¶niętymi drożdżami,przykrywamy,stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło.
4
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch,ł±czymy z wyro¶niętym zaczynem,dodajemy pozostał± m±kę, przesian± przez drobne sito,wanilię,skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto(ok.5 minut).
5
Gdy składniki się poł±cz±, dodajemy letni tłuszcz i wyrabiamy nadal,aż ciasto będzie jednolite,sprężyste i l¶ni±ce.
6
Stawiamy w cieple do ponownego wyro¶nięcia.
7
Gdy podwoi objęto¶ć,wykładamy do dokładnie wysmarowanej tłuszczem ¶redniej formy(ciasta nie powinno być więcej niż na 1/3 wysoko¶ci).
8
Smarujemy wierzch roztrzepanym z 2 łyżkami wody jajkiem,posypujemy wcze¶niej przebranymi rodzynkami,wstawiamy do nagrzanego,niezbyt gor±cego piekarnika,pieczemy przez 70-80 minut w temperaturze 160 stopni celcjusza,aż ciasto się zrumieni,a boki lekko odstaj± od formy.
9
Studzimy w formie,wyjmujemy zimne,dzielimy na zgrabne porcje,układamy na platerze.
Jak podawać?Podajemy z konfiturami,powidłami lub domowym dżemem.UwagiWyjęte z piekarnika zbyt wcze¶nie opadnie. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |