Drożdżowy placek

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Anonim
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo smaczne ciasto.

Potrzebne składniki

• m±ka pszenna - 1 kg
• mleko - 1 szkl.
• żółtka - 10 szt.
• drożdże - 8 dag
• cukier puder - 1 szkl.
• roztopione masło - 1/2 szkl.
• sól - szczypta(y)
• skórka otarta z cytryn - 2 szt.
• starta laska wanilii - 1 szt.
• tłuszcz do wysmarowania formy
• jajko - 1 szt.
• rodzynki

Etapy przyrządzania

1
Rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki cukru pudru rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.
2
Do miski wsypujemy 2 szklanki m±ki,pozostałe mleko zagotowujemy,wrz±cym zalewamy m±kę,rozcieramy drewnian± łyżk±,by nie było grudek,odstawiamy do przechłodzenia.
3
Letnie ł±czymy z wyro¶niętymi drożdżami,przykrywamy,stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło.
4
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch,ł±czymy z wyro¶niętym zaczynem,dodajemy pozostał± m±kę, przesian± przez drobne sito,wanilię,skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto(ok.5 minut).
5
Gdy składniki się poł±cz±, dodajemy letni tłuszcz i wyrabiamy nadal,aż ciasto będzie jednolite,sprężyste i l¶ni±ce.
6
Stawiamy w cieple do ponownego wyro¶nięcia.
7
Gdy podwoi objęto¶ć,wykładamy do dokładnie wysmarowanej tłuszczem ¶redniej formy(ciasta nie powinno być więcej niż na 1/3 wysoko¶ci).
8
Smarujemy wierzch roztrzepanym z 2 łyżkami wody jajkiem,posypujemy wcze¶niej przebranymi rodzynkami,wstawiamy do nagrzanego,niezbyt gor±cego piekarnika,pieczemy przez 70-80 minut w temperaturze 160 stopni celcjusza,aż ciasto się zrumieni,a boki lekko odstaj± od formy.
9
Studzimy w formie,wyjmujemy zimne,dzielimy na zgrabne porcje,układamy na platerze.

Jak podawać?

Podajemy z konfiturami,powidłami lub domowym dżemem.

Uwagi

Wyjęte z piekarnika zbyt wcze¶nie opadnie. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Anonim
Anonim
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (20)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)