|
|||||||||
Puszysty omletKrótki opis potrawyDelikatny i puszysty omlet na słodko.Potrzebne składniki jajka - 3 szt. cukier - 3 łyżka(i) m±ka - 3 łyżka(i) olej Przydatne akcesoriaPatelnia, mikser, garnek do ubicia białek, kubek do ubicia żółtek, łyżkaEtapy przyrządzania1
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i ucierać na puszyst± masę (tak, żeby nie było czuć cukru). Następnie dodać do ubitych żółtek m±kę i ponownie dobrze wymieszać. Je¶li powstała masa jest zbyt gęsta, można dodac odrobinę mleka - tak, żeby masa była puszysta.
2
Ubić białka na sztywn± pianę. Do ubitych białek wlać masę z żółtek. Delikatnie wymieszać łyżk± (nie nalezy używać do tego miksera) na jednolit± masę.
3
Rozgrzać patelnię, posmarować deliktanie olejem, ustawić bardzo mały płomień i wlać gotow± masę. Smażyć pod przykryciem około 20 minut (mniej więcej w połowie smażenia należy przewrócić omlet na druga stronę). Należy bardzo uważać, żeby omlet się nie spalił.
Jak podawać?Na ciepło prosto z patelni, można posmarować dżemem lub nutell± lub czym¶ innym - według własnej fantazji. Do ¶rodka można też dodać np. borówki (obtoczyć w m±ce przed wsypaniem do masy, dzieki temu nie opadn± na dno w czasie smażenia) albo kawałki czekolady.UwagiTrzeba smażyć na baaaardzo małym ogniu pod przykryciem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |