gofry cioci Zosi

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: Kicia42
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszniutki deser na słodko

Potrzebne składniki

• Mąka - 500 g
• cukier - 1 szkl.
• roztopiona margaryna - 1 kostka(i)
• proszek do piecznia - 1 op.
• cukier waniliowy - 1 op.
• woda - 2 szkl.
• jajka - 5 szt.

Przydatne akcesoria

łyżka
trzepaczka lub mikser
pędzelek do oleju
gofrownica
miska
narzędzie do odmierzania składników
chochla
dodatkowe naczynia (w razie potrzeby)

Etapy przyrządzania

1
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,wodę, cukier waniliowy, wymieszać.
2
Roztopić margarynę w garnku.
3
Rozdzielić białka od żółtek, białka ubić, żółtka wymieszać.
4
Dodać margarynę, żółtko i ubite białko i powoli, okrągłymi ruchami wymieszać.
5
Smarować gofrownicę olejem przy pomocy pędzla, wlewać ciasto. Po ok. 3,5 min zdejmować
6
I gotowe :)

Jak podawać?

Najlepiej z cukrem pudrem i malinami, ale można tez spróbować z bitą śmietaną lub polewą.

Uwagi

Najlepiej podawać ciepłe. Białko jest lepsze, gdy ubija sie je własnoręcznie (trzepaczką). Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher