Ziemniaki zapiekane z szynk± i żółtym serem

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

¦wietna przek±ska lub danie główne. Ciekawy sposób na zwykłe ziemniaki.

Potrzebne składniki

• Ziemniaki - 3 duże szt.
• Szynka (dobra) - 5 dag
• Ser żółty (gouda) - 10 dag
• Cebula mała - 1 szt.
• Pomidor - 1 szt.
• Oliwa - 3 łyżka(i)
• Sól (gruboziarnista)
• Pieprz ¶wieżo mielony

Przydatne akcesoria

Deska do krojenia, garnek, sprawny piekarnik:)

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki dokładnie wyszorować i podgotować. Gdy nieco ostygn± przekroić na pół (wzdłuż) i wydr±żyć zostawiaj±c brzeg ok 1 cm. Wydr±żony mi±ższ posiekać. Ser, szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę. Pomidory obrać ze skórki, usun±ć gniazda i również pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać, wrzucić cebulę i ziemniaki. Razem podsmażyć kilka minut. Wrzucić wszystkie składniki do jednego pojemnika i wymieszać farsz.
2
Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blasze, wypełnić farszem, przyprawić sol± i pieprzem. Zapiekać ok godziny, do momentu, aż będ± miękkie.

Jak podawać?

Gor±ce z sosem czosnkowym.

Uwagi

Ziemniaki dobrze jest wcze¶niej trochę podgotować (wystarczy 10-15 min max) wtedy czas pieczenia nie będzie wymagał wydłużenia. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (5)


Ekstra spróbuje to dzisiaj zrobić ;)
autor: Kasia_M dodany dnia 2009-01-12 15:38:47
super!!
Jadłam to kilka razy po prostu niebo w gębie
autor: Anonim dodany dnia 2010-03-28 15:48:48
PYCHA!!!
Moje ulubione danie!!!!
autor: Anonim dodany dnia 2011-01-26 18:32:23

a ile czasu trzeba zapiekać i w ile stopniach?
autor: Anonim dodany dnia 2012-03-05 18:39:23

Około godziny w 170-180 stopniach. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka i tego czy był wcze¶niej podgotowany. To czy ziemniak jest już gotowy dobrze jest sprawdzić wykałaczk±, je¶li miękko wchodzi w mi±ższ, a farsz jest lekko zrumieniony, danie można podawać.
autor: ds dodany dnia 2012-03-06 22:45:39
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)