Babeczki czekoladowe

Aktualna ocena: 4.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Gouranga
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
45 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Każdemu miłośnikowi czekolady gorąco polecam:)

Potrzebne składniki

• maka - 2/3 szkl.
• soda oczyszczona - 1/8 łyżeczka(i)
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• kakao - 1/4 szkl.
• kakao - 2 łyżka(i)
• sol - 1/8 łyżeczka(i)
• maslo - 1 łyżka(i)
• maslo - 1 i 1/2 łyżeczka(i)
• cukier - 3/4 szkl.
• jajko - 1 szt.
• wanilia - 1/4 łyżeczka(i)
• mleko - 1/2 szkl.
• czekolada deserowa - 1/2 op.

Przydatne akcesoria

2 miski (1 mniejsza) mikser albo wytrwala reka do mieszania szklanki lyzki lyzeczki KONIECZNIE: blacha do babeczek i papierowe foremki (znalazlam w realu po dlugich poszukiwaniach)

Etapy przyrządzania

1
cala make sode proszek do pieczenia kakao i sol wymieszac w 1 z misek odstawic pozniej ja wykorzystamy
2
maslo polaczyc z cukrem nigdy nie wiedzialam jak to sie robi wiec w miare cieple maslo gniotlam zawsze z porcjami cukru lyzeczka po otrzymaniu jednolitego mokrego puchu z masla i cukru dodajemy jajko i wanilie zamiast wanilii uzywam 1-2 lyzeczek likieru bailey's original polecam bo nie czuc go w ogole a babeczki sa nieco bardziej &mokre& dzieki niemu
3
do masla cukru itd wsypac to co w 1 misce mieszalismy - kakao maka itd tu juz jest bardzo potrzebny mikser nastepnie dodajemy mleko roznie to robilam jednoczenie proszki i mleko ale mysle ze lepiej wychodzi wszystko jesli dodaje sie je osobno uprzednio porzadnie laczac wszystkie skladniki
4
czekolade (koniecznie deserowa bo zaslodzic sie pewnie mozna po dodaniu mlecznej - nigdy nie probowalam bo z deserowa sa dosc slodkie babeczki) pokroic na drobne kwardaciki trojkacie prostokaty co tam wychodzi okolo 0.5cm wielkosci albo wieksze troche wrzucic wszystko do masy na babeczki rozlac ciasto do foremek (lapac kawalki czekolady z dna) bez smarowania jakimkolwiek tluszczem - jest kategorycznie niepotrzebny
5
blache z foremkami z ciastem babeczkowym wlozyc do rozgrzanego na 175 stopni C piekarnika (moj jest elektryczny) i piec 20 minut chyba nigdy nie przekroczylam tego czasu wiec nawet nie trzeba w trakcie pieczenia sprawdzac babeczek a jedynie przed wyjeciem upewnic sie wykalaczka czy nie sa surowe ale uwaga zeby nie pomylic surowego ciasta z rozplynieta na spodzie czekolada!!! babeczki wyjmujemy i ostroznie zeby sie nie poparzyc wyjmujemy je z blachy na kratke z piekarnika (w papierowych foremkach) w tan sposob szybko ostygna i nie skurcza sie (dziwne ale tak wlasnie sie dzialo jak zostawialam je w blasze) polecam wyciaganie ich drugim koncem lyzeczki a po ostygnieciu SMACZNEGO

Jak podawać?

na kazda okazje do szkoly na piknik lub jako zwykly deser :)

Uwagi

przepis mozna modyfikowac na przyklad na sam koniec przed wlaniem ciasta do foremek dodawalam pokrojone migdaly wiorki kokosowe albo obie rzeczy na raz przepis przetlumaczony ze strony http://allrecipes.com/Recipe/Chocolate-Cupcakes/Detail.aspx Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Gouranga
Gouranga
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (6)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher