pikantne nalesniki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Gouranga
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

jesli znudzily ci sie zwykle nalesniki sprobuj przygotowac je w nowy sposob

Potrzebne składniki

• mieso mielone - 200-250 g
• bazylia - 1-2 łyżka(i)
• majeranek - 3-4 łyżka(i)
• oregano - 2-3 łyżka(i)
• olej - 2-3 łyżka(i)
• sol - 3 szczypta(y)
• pieprz - 1-2 łyżeczka(i)
• ziarna mielonego chilli - 1-2 łyżeczka(i)
• czosnek sypany lub 1 kosta smaku knorra - 5 szczypta(y)
• mala cebula - 1 szt.
• ciasto na nalesniki - 2-4 szt.
• woda - 1 szkl.
• fix knorra sos bolonski - 1 op.

Przydatne akcesoria

mikser garnek (lub gleboka patelnia) patelnia lyzka drewniana lyzka do obracania nalesnikow naczynie do przygotowania nalesnikow (wysokie) lyzki lyzeczki szklanka

Etapy przyrządzania

1
pokroic cebulke w kostke dodaj ja do miesa mielonego olej podgrzac na patelni (lub w garnku) i wrzucic mieso z cebulka usmazyc
2
przyprawic usmazone mieso (nie wiem czy kolejnosc ma wplyw ja po kolei dodaje) majeranek oregano bazylia pieprz sol chilli i czosnek doprawiam do smaku bo podalam ilosc skladnikow ile to moze ich byc (zawsze dodaje wszystko na oko)
3
robimy nalesniki - mleko maka olej sol i jajo (mikserujemy :) mozna tez uzyc wody zamiast mleka ale wtedy wszystkie nalesniki mi sie lamia i przypalaja) nigdy nie trafiam z proporcjami i dorabiam ciasta ale polecam 2 grube do rozlozenia miesa z sosem jak na pizzy badz podwojna a nawet potrojna ilosc nalesnikow o cienkim ciescie zeby mieso zawijac w nie (farsz na srodek zlozyc lewy bok prawy bok gorny i dolny a dla stabilnosci &roladki& mozna ja odwrocic &do gory nogami& zeby miejsce zagiec lezalo na talerzu)
4
do miesa wsypuje paczke fixu i wlewam szklanke wody (wedlug przepisu z paczki gotuje 10 minut lub krocej bez przykrycia) ostatecznie doprawiam (przewaznie mi brakuje chilli lub soli-dodaje jej najmniej bo po prostu nie lubie)
5
tak gotowe mieso upycham w nalesniki czasem jak mnie najdzie ochota robie do tego sos czosnkowy (jogurt naturalny majonez sol czosnek otarny i odrobinka cukru) albo kupuje jakis gotowy sos ten idealny jest rowniez do spaghetti ale uzywam wtedy 2 fixow i nieco mniej wody a calosc posypuje otarta mozarella SMACZNEGO

Jak podawać?

na obiad :)

Uwagi

tylko dla osob lubiacych ostre dania a jesli jest ktos do pomocy to z przygotowaniem mozna sie uwinac w 15-17 minut Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Gouranga
Gouranga
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (6)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher