Ziołowe ptysie z kurkami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: avril
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wegetariańskie
• Z grzybami
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

danie dla smakoszy

Potrzebne składniki

• ptysie: pęczek natki
• 4 jajka
• 5 dag smalcu
• 17 dag mąki
• sól
• farsz: 20 kurek
• 30 dag szynki
• cebula
• 5 dag masła
• 4 dag mąki
• szklanka mleka
• 25 ml śmietany kremówki
• sól, biały pieprz

Etapy przyrządzania

1
Przygotować ciasto ptysiowe: zagotować szklankę wody z 1/4 łyżeczki soli i smalcem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, ucierać, aż powstanie jednolite ciasto. Kolejno wbijać jajka, mieszać, aż masa będzie lśniąca. Wymieszać z posiekaną natką. Ciasto nakładać na blachę, upiec ptysie w temperaturze 200ºC (30 minut).
2
Przygotować farsz: na łyżce masła usmażyć grzyby i posiekaną cebulę, przyprawić. Zasmażyć resztę masła z mąką, wlać mleko i śmietanę. Wrzucić pokrojoną szynkę i kurki, podgrzewać jeszcze przez chwilę. Ptysie przekroić, nafaszerować i od razu podawać.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
Najczęściej szukacie
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher