|
|||||||||
Ratatuja nicejskaKrótki opis potrawyratatuja nicejskaPotrzebne składniki młode cukinie - 3 szt. małe bakłażany - 3 szt. kolorowe papryki - 3 szt. cebule - 2 szt. pomidory - 6 szt. z±bki czosnku - 3-4 oliwa - 5-6 łyżka(i) wiórki parmezanu - 3-4 łyżka(i) tymianek, bazylia, sól, pieprz Etapy przyrządzania1
1. Warzywa umyć. z cukinii i z bakłażan odci±ć końce i bez obierania pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Str±ki papryki oczy¶cić z pestek, pokroić w krótkie paseczki.
2
2. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cz±stki. z±bki czosnku obrać, rozgnie¶ć. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć bakłażany, potem włożyć paprykę, cebulę, pomidory i na końcu cukinię i czosnek. Cało¶ć przyprawić posiekanymi ziołami, sol± oraz pieprzem. Dusić na małym ogniu około 30 minut. Posypać wiórkami sera.
Jak podawać?Podawać na gor±co, do pieczeni, smażonego drobiu, duszonej ryby lub omletów. Ratatuję można także serwować na zimno. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |