Ratatuja nicejska

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka1984
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Francja
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ratatuja nicejska

Potrzebne składniki

• młode cukinie - 3 szt.
• małe bakłażany - 3 szt.
• kolorowe papryki - 3 szt.
• cebule - 2 szt.
• pomidory - 6 szt.
• z±bki czosnku - 3-4
• oliwa - 5-6 łyżka(i)
• wiórki parmezanu - 3-4 łyżka(i)
• tymianek, bazylia,
• sól, pieprz

Etapy przyrządzania

1
1. Warzywa umyć. z cukinii i z bakłażan odci±ć końce i bez obierania pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Str±ki papryki oczy¶cić z pestek, pokroić w krótkie paseczki.
2
2. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cz±stki. z±bki czosnku obrać, rozgnie¶ć. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć bakłażany, potem włożyć paprykę, cebulę, pomidory i na końcu cukinię i czosnek. Cało¶ć przyprawić posiekanymi ziołami, sol± oraz pieprzem. Dusić na małym ogniu około 30 minut. Posypać wiórkami sera.

Jak podawać?

Podawać na gor±co, do pieczeni, smażonego drobiu, duszonej ryby lub omletów. Ratatuję można także serwować na zimno. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)