Francesinha

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Bohun
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Portugalia
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Oryginał dostępny jedynie w Porto !!!

Potrzebne składniki

• Chleb tostowy - 2 kromki
• szynka - 4 plastry
• schab - 1 porcja g
• parówka - 1 szt.
• masło - 20 g
• ser - 3 plasterki
• sos do potraw z owoców morza - 200 ml
• piwo - 50 ml
• sos Worcestershire - 1 łyżka(i)
• musztarda - 1 łyżeczka(i)
• brandy - 1 łyżka(i)
• frytki

Etapy przyrządzania

1
Opiekamy chleb tostowy i smarujemy masłem. Szynkę, schab i parówkę pokrojona wzdłuż smażymy na patelni.
2
Usmażone składniki układamy pomiędzy dwiema kromkami chleba tostowego, układamy na tależu, przykrywamy serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5-10 min. żeby roztopic ser.
3
Sos gotujemy z pozostałych składników i masła. Zapieczoną francesinha układamy na frytkach i polewamy gorącym sosem. Smacznego!!!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

oryginalna francesinha
oryginalna francesinha powinna jeszcze zawierać jajko sadzone (pod warstwą sera). Do sosu Portugalczycy dodają też whisky zamiast brandy, ale to oczywiście kwestia gustu:) Francesinhę POLECAM!
autor: Anonim dodany dnia 2010-03-05 11:52:33
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Bohun
Bohun
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (1)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
Najczęściej szukacie
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher