Tyke z kurczaka

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Indie
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Trochę orientu w kuchni: przepis na danie rodem z Indii. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i syta. Polecam!

Potrzebne składniki

• Filet z kurczaka - 1 kg
• Jogurt naturalny - 1 mały kubek
• Świeży imbir - 1 łyżeczka(i)
• Czosnek - 2
• Kolendra mielona - 1/2 łyżeczka(i)
• Kminek mielony - 1/2 łyżeczka(i)
• Chilli sproszkowane - 1 łyżeczka(i)
• Sól - 1/2 łyżeczka(i)
• Sok z cytryny - 2 łyżka(i)
• Pasta pomidorowa (koncentrat) - 1,5 łyżka(i)
• Cebula - 2 średnie szt.
• Olej - 4 łyżka(i)

Przydatne akcesoria

deska do krojenia, nóż, garnek, lub miska do marynowania, naczynie do zapiekani

Etapy przyrządzania

1
Przygotowujemy marynatę: Do naczynia wrzucamy pokrojony w drobniutką kosteczkę imbir, zmiażdżony czosnek, kolendrę, chilli i kminek. Dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i sól. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na conajmniej 3h, a najlepiej na całą noc.
2
W naczyniu żaroodpornym układamy cebule pokrojone w krążki, skrapiamy olejem. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i układamy na cebuli. Piekarnik ustawiamy na termoobieg i pieczemy pół godziny w 200 stopniach, od czasu do czasu przewracając kurczaka i smarując kawałki olejem.
3
Po upieczeniu, czas na ucztę!

Jak podawać?

Np. z chlebkami drożdżowymi Naan (osobny przepis), na liściach sałaty.

Uwagi

Mięso najlepiej smakuje, gdy w marynacie spędzi całą noc. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (5)

pasta pomidorowa
Patsa pomidorowa, to rozumiem, że do marynaty? przygotowanie rzeczywiscie latwe ;-)
autor: Anonim dodany dnia 2010-04-10 10:16:41

Do marynaty, a czemu nie?
autor: Anonim dodany dnia 2010-04-26 16:07:26

Ja bym ten przepis zmodyfikowała tylko o tyle, że zamiast proponowanych przez Ciebie przypraw dałabym do marynaty garam masalę, a zamiast oleju do smażenia wzięłabym masło ghee. Byłoby super indyjsko :D Co do garam masali, to idąc za rada Michaela Bootha, który w swojej książce Jedz, módl się, jedz napisał że jest tyle garam masal ilu kucharzy, sama robię tę mieszankę.
autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 18:13:12

Ja bym ten przepis zmodyfikowała tylko o tyle, że zamiast proponowanych przez Ciebie przypraw dałabym do marynaty garam masalę, a zamiast oleju do smażenia wzięłabym masło ghee. Byłoby super indyjsko :D Co do garam masali, to idąc za rada Michaela Bootha, który w swojej książce Jedz, módl się, jedz napisał że jest tyle garam masal ilu kucharzy, sama robię tę mieszankę.
autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 18:14:59

Ja bym ten przepis zmodyfikowała tylko o tyle, że zamiast proponowanych przez Ciebie przypraw dałabym do marynaty garam masalę, a zamiast oleju do smażenia wzięłabym masło ghee. Byłoby super indyjsko :D Co do garam masali, to idąc za rada Michaela Bootha, który w swojej książce Jedz, módl się, jedz napisał że jest tyle garam masal ilu kucharzy, sama robię tę mieszankę.
autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 18:16:12
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher