Grzybowe racuszki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z grzybami
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Grzybowe racuchy

Potrzebne składniki

• 10 ¶redniej wielko¶ci kapeluszy ¶wieżych, le¶nych grzybów lub 50 dag pieczarek,
• cebula, olej i smalec (pół na pół) do smażenia
• li¶cie sałaty, czerwona papryka, zielenina.
• CIASTO:
• szklanka m±ki tortowej, szklanka naturalnego jogurtu,
• szklanka kefiru (mog± być 2 szklanki kefiru, ale z jogurtem ciasto będzie smaczniejsze),
• 2 jajka, łyżka oleju, cukier, sól, pieprz.

Etapy przyrządzania

1
Przygotowujemy ciasto: jogurt ł±czymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy, mieszamy, dodajemy m±kę, wyrabiamy ciasto, odstawiamy. Oczyszczone grzyby kroimy w cienkie paski, cebulę siekamy, zasmażamy razem, gdy się lekko zrumieni±, rozbijamy w malakserze na gładk± masę, odstawiamy do wychłodzenia. W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy grzybow± masę, lekko mieszamy, dodajemy pianę ubit± z białek i, ¶redniej wielko¶ci metalow± łyżk±, wrzucamy na tłuszcz małe porcje ciasta, rumieni±c z obu stron. Po ods±czeniu z nadmiaru tłuszczu układamy na półmisku przybranym zielenin±. Podajemy bardzo gor±ce z sezonow± surówk±. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)