Pieczona polędwica

Aktualna ocena: 0
dodany przez: meg47
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszna polędwica

Potrzebne składniki

• polędwica wołowa - 1,2 kg
• czerwone wytrawne wino - 1/2 szkl.
• miód - 2 łyżka(i)
• goździki - 2 szt.
• sól
• pieprz
• olej - 2 łyżka(i)
• kilka listków bazylii

Etapy przyrządzania

1
1. Polędwicę oczyścić, zdjąć błonę, dokładnie opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami. 2. Goździki rozgnieść, wymieszać z połową wina, polać mięso, odstawić na 30 minut. 3. Mięso lekko osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na dalsze 30 minut w chłodne miejsce. 4. Brytfannę natłuścić olejem, przełożyć do niej posmarowaną miodem polędwicę. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C, piec około 30 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem. 6. Podlać resztą wina, piec jeszcze około 15 minut. 7. Lekko przestudzoną polędwicę pokroić na plastry, posypać bazylią, podawać np. z risotto.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meg47
meg47
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (143)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher