Gołąbki z ziemniakami i kaszą

Aktualna ocena: 0
dodany przez: mariwanna
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wegetariańskie
• Wigilia
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

przepis kuchni ukraińskiej, danie najczęściej przyrządzane w Wigilię.

Potrzebne składniki

• kapusta (ok 1,5kg) - 1 szt.
• ziemniaki - 1,5 kg
• kasza gryczana - 200 g
• cebula - 4 szt.
• czosnek - 3
• olej roślinny - 3 łyżka(i)
• sól, pieprz - do smaku

Etapy przyrządzania

1
1. Kapustę obgotowywać w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Na liściach ściąć nożem grubsze części. 2. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce albo w malakserze, wycisnąć sok. 3. Kasze ugotować na sypko. 4. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. 5. Farsz wykładać na liście, zawijać gołąbki. 6. Gołąbki układać w naczyniu lub garnku, zalać do połowy wodą, zagotować, wstawić do piekarnika i dusić przez ok. 1-1,5 godziny.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher