Pieróg kapy¶ciany

Aktualna ocena: 0
dodany przez: mariwanna
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Rosja
• Wegetariańskie
• Wigilia
Czas przygotowania:
2 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Jedna w wigilijnych potraw kuchni rosyjskiej.

Potrzebne składniki

• m±ka - 1-1,2 kg
• mleko - 350 ml
• olej kukurydziany - 150 ml
• ¶mietana 12% - 3 łyżka(i)
• cukier - 50 g
• sól - 1 łyżeczka(i)
• drożdże - 50 g
• jaja - 2 szt.
• kapusta - 1,5 kg
• jaja ugotowane na twardo - 4-5 szt.
• cebula - 1 szt.
• masło - 150 g
• sól, cukier do smaku

Etapy przyrządzania

1
1. Zrobić ciasto drożdżowe: mleko lekko podgrzać, drożdże wymieszać z łyżeczk± cukru, m±ki i ¾ szklanki mleka; odstawić do wyro¶nięcia. Jajo, ¶mietanę, pozostały cukier i sól wymieszać, wlać uro¶nięty rozczyn drożdżowy, dodać m±kę, wyrobić ciasto, dolewaj±c olej i podsypuj±c m±kę (nie powinno kleić się do r±k). 2. Ciasto wyłożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. 3. Kapustę poszatkować (można za pomoc± robota kuchennego), posolić, włożyć do garnka, ugniatać aż pu¶ci sok. 4. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na odrobinie masła, dodać kapustę z sokiem, dusić do miękko¶ci pod przykryciem, stopniowo dodaj±c pozostałe masło i cukier. 5. Jaja (ugotowane na twardo) pokroić, dodać do ostudzonej kapusty. 6. Wyro¶nięte ciasto podzielić na 2 nierówne czę¶ci, każd± rozwałkować na płat o grubo¶ci ok. 1 cm. 7. Mniejsz± czę¶ć wyłożyć na wysmarowan± oliw± blachę, na ciasto wyłożyć farsz. Większym kawałkiem ciasta przykryć farsz, brzegi zawin±ć pod mniejszy płat ciasta. Pozostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. 8. Posmarować rozm±conym jajkiem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. 9. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 50min. przy 1800C.

Jak podawać?

Podawać na stół w cało¶ci, potem kroić na kawałki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)