Babka migdałowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciasto

Potrzebne składniki

• m±ka - 50 dag
• cukier - 15 dag
• drożdże - 5 dag
• jajka - 5 szt.
• masło - 1/2 kostka(i)
• mleko - 1/2 szkl.
• ¶mietana - 1/2 szkl.
• migdały - 10 dag
• aromat migdałowy - 3 krople

Etapy przyrządzania

1
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżk± m±ki, odstawić do wyro¶nięcia
2
Jajka utrzeć z cukrem
3
Masło stopić
4
Dodać rozczyn drożdżowy, przesian± m±kę, ¶mietanę, aromat migdałowy i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać stopione i ostudzone masło oraz sparzone i obrane migdały. Ponownie wyrobić ciasto, odstawić do wyro¶nięcia
5
Gdy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć, przełorzyć do natłuszczonej formy, ponownie odstawić do wyro¶nięcia, piec ok 45 min w temp 180 C
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)