Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Studenckie smaki
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Potrzebne składniki

• ryż - 150 dag
• wędzony boczek - 40 g
• cebula - 1 szt.
• czosnek - 3
• pomidory - 2 szt.
• żółty ser - 10 dag
• rosół - 1 szkl.
• śmietana 18 % - 4 łyżka(i)
• majeranek - szczypta(y)
• sól - szczypta(y)
• pieprz - szczypta(y)
• ketchup - 1 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i studzimy. Boczek kroimy w kostkę i zrumieniamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodajemy do boczku i razem smażymy. Studzimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Żółty ser zcieramy na tarce o dużych oczkach.
2
Do dużej miski przekładamy ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodajemy rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
3
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polewamy ketchupem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher