Krem cytrynowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Skawiński
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Dobry w letnie upały..

Potrzebne składniki

• cytryna - 1 szt.
• pomarańcza - 1 szt.
• białe wytrawne lub półwytrawne wino - 200 ml
• cukier - 8 dag
• cukier puder - 5 dag
• m±ka ziemniaczaka - 1 łyżka(i)
• ¶mietanka 30% - 250 ml

Etapy przyrządzania

1
Zdj±ć jak najcieniej skórkę z jednej umytej cytryny. Wyciskamy starannie sok z obu. Mieszamy z winem. Dodajemy cukier. Nieco soczku odlewamy do osobnego naczynia i dodajemy m±kę ziemniaczan±. Na ogniu stawiamy mieszaninę wina z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Do delikatnie gotuj±cego się soku wlewamy wymieszan± m±kę ziemniaczan±. Gotujemy ok. 2-3 min, cały czas mieszaj±c. Powstanie co¶ w rodzaju płynnego kisielu. Odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzon± ¶mietankę ubijamy na sztywno. Na pocz±tku na małych obrotach, w miarę jak gęstnieje dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, aż stanie się gęsta i stercz±ca. Do ubitej ¶mietanki dodajemy przygotowany wcze¶niej i ostudzony zestaw cytrynowy. Mieszamy cało¶ć delikatnie, ale bardzo dokładnie.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)