|
|||||||||
Krem cytrynowyKrótki opis potrawyDobry w letnie upały..Potrzebne składniki cytryna - 1 szt. pomarańcza - 1 szt. białe wytrawne lub półwytrawne wino - 200 ml cukier - 8 dag cukier puder - 5 dag m±ka ziemniaczaka - 1 łyżka(i) ¶mietanka 30% - 250 ml Etapy przyrządzania1
Zdj±ć jak najcieniej skórkę z jednej umytej cytryny. Wyciskamy starannie sok z obu. Mieszamy z winem. Dodajemy cukier.
Nieco soczku odlewamy do osobnego naczynia i dodajemy m±kę ziemniaczan±.
Na ogniu stawiamy mieszaninę wina z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Do delikatnie gotuj±cego się soku wlewamy wymieszan± m±kę ziemniaczan±. Gotujemy ok. 2-3 min, cały czas mieszaj±c. Powstanie co¶ w rodzaju płynnego kisielu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dobrze schłodzon± ¶mietankę ubijamy na sztywno. Na pocz±tku na małych obrotach, w miarę jak gęstnieje dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę, aż stanie się gęsta i stercz±ca.
Do ubitej ¶mietanki dodajemy przygotowany wcze¶niej i ostudzony zestaw cytrynowy. Mieszamy cało¶ć delikatnie, ale bardzo dokładnie.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |