Stek ze strusia

Aktualna ocena: 0
dodany przez: amif
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Czas przygotowania:
2 godziny
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciekawe danie z mięsa coraz bardziej popularnego

Potrzebne składniki

• stek ze strusia na osobę (ok. 250 g) - 1 szt.
• calvados, gin lub żubrówka - 25 ml
• świeże, posiekane zioła: tymianek, oregano - 2 łyżka(i)
• curry - ćwierć łyżeczka(i)
• ząbki czosnku - 4 szt.
• masła - 20 g
• olej - 40 ml
• sól, pieprz - szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Z oleju, posiekanych ziół, czosnku, kieliszka alkoholu i pozostałych przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso co najmniej pół godziny. Następnie smażymy lub grillujemy stek po kilka minut z każdej strony. Podajemy na talerzu ze świeżym masłem. Mięso możemy też pokroić na bardzo cienkie plasterki i podawać z pikantnymi, kwaśnymi dodatkami: z marynatami, czatnejami, albo z pesto, jako niezbędny składnik makaronów. Mięso ze strusia możemy również przygotowywać „na dziko” z wszelkimi dodatkami właściwymi dla dziczyzny: czerwonym winem, ginem, jagodami jałowca.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: amif
amif
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (25)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher