|
|||||||||
Appeltarta (Appeltaart)Krótki opis potrawyFantazyjny szwedzki tort z jabłek i malin.Potrzebne składniki Masło - 1 kostka(i) Jajka - 4 szt. M±ka - 2 i 1/2 szkl. Cukier - 1 szkl. Rum - 2 łyżka(i) Masło - 10 Jabłka - 1/2 kg Cukier waniliowy - 1 op. Maliny mrożone - 20 Białka - 4 szt. Skórka z cytryny - 4 szczypta(y) Przydatne akcesoriaMikser, tortownica, papier do pieczenia, łyżki, rondel.Etapy przyrządzania1
Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka, dodajemy m±kę i rum. Ubić wszystko na gładka masę. Ciasto dzielimy na połowę i pieczemy w tortownicy 2 osobne kr±żki ( 20 min w temp. 220 st)
2
Obieramy jabłka, czy¶cimy z pestek i kroimu na ćwiartki a te na kilka czę¶ci. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, zasypujemy połowa szklanki cukru i cukrem waniliowym. Prazyć ok 15 minut, nastepnie ostudzić.
3
Z białek ubic pianę, dodać skórkę z cytryny i pozostał± częsc cukru. Ubijać do momentu w którym cukier sie rozpu¶ci.
4
W tortownicy ułożyć kr±żek ciasta, wyłożyć jabłka, na to maliny i drugi kr±żek ciasta.Na wierzch wylewamy pianę tak, aby na cie¶cie powstały nieregularne kształty. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180 st.
UwagiCiasto po upieczeniu jest do¶ć twarde, ale takie wła¶nie ma być. Z czasem nas±cz± go jabłka i maliny, więc nie ma się czym przejmować. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |