Tort ¶mietankowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

tort

Potrzebne składniki

• jajka - 8 szt.
• cukier - 35 dag
• m±ka - 20 dag
• masło - 10 dag
• twarożek - 40 dag
• ¶mietana - 1/2 l
• cukier waniliowy
• żelatyna - 4 łyżka(i)
• sok z cytryny
• skórka z cytryny

Etapy przyrządzania

1
Żółtka utrzeć na parze, aż masa zgęstnieje
2
Masło roztopić, ostudzić
3
Roztopione, ostudzone masło dodać do żółtek, wymieszać. M±kę przesiać bezpo¶rednia na masę z żółtek
4
Z białek ubić sztywn± pianę
5
Pianę włożyć na m±kę, ostrożnie wymieszać wszyskie składniki, ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy, piec ok 35 min w temp 180 C, gdy ostygnie przekroić na 3 kr±żki
6
Schłodzon± ¶mietanę ubić z cukrem waniliowym
7
Żelatynę rozpu¶cić w kilku łyżkach wrz±tku, twarożek wymieszać ze skórk± i sokiem z cytryny i żelatyn±, poł±czyć ze ¶mietan±
8
Kr±żki ciasta posmarować kremem, zł±czyć razem, lekko przyciskaj±ć, reszt± kremu posmarować boki tortu i ozdobić wierzch, wstawić do lodówki na 3-4 godziny
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)