Kurczak z czosnkiem i rozmarynem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ewa1257
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
16 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Aromatyczny kurczak mocno czosnkowy.

Potrzebne składniki

• ¶redni kurczak - 1 szt.
• ¶wieży rozmaryn - kilka gał±zek
• sok z połówki cytryny
• masło - ok 1/2 kostka(i)
• rozmaryn suszony - 1 łyżka(i)
• czosnek - 2 główki
• olej - 3 łyżka(i)
• cebula - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Kurczaka dobrze umyć i osuszyć , natrzeć na zewn±trz i wewn±trz sokiem z cytryny , sol± ,suszonym rozmarynem i drobno posiekanym czosnkiem (3-4 z±bki). Na łyżce oleju zeszklić drobno posiekan± cebulę i połowę czosnku. za pomoc± pędzelka posmarować kurczaka podsmażonymi warzywami. Ułożyć w brytfannie i posypać wiórkami masła. Obok ułożyć pozostałe z±bki czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny, często podlewaj±c powstałym sosem.

Jak podawać?

Po upieczeniu kurczaka przekładamy na półmisek, obkładamy gał±zkami ¶wieżego rozmarynu i upieczonym czosnkiem. Podajemy z ziemniakami i sałat± (np. coleslaw) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)