|
|||||||||
Kurczak z czosnkiem i rozmarynemKrótki opis potrawyAromatyczny kurczak mocno czosnkowy.Potrzebne składniki ¶redni kurczak - 1 szt. ¶wieży rozmaryn - kilka gał±zek sok z połówki cytryny masło - ok 1/2 kostka(i) rozmaryn suszony - 1 łyżka(i) czosnek - 2 główki olej - 3 łyżka(i) cebula - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Kurczaka dobrze umyć i osuszyć , natrzeć na zewn±trz i wewn±trz sokiem z cytryny , sol± ,suszonym rozmarynem i drobno posiekanym czosnkiem (3-4 z±bki).
Na łyżce oleju zeszklić drobno posiekan± cebulę i połowę czosnku. za pomoc± pędzelka posmarować kurczaka podsmażonymi warzywami.
Ułożyć w brytfannie i posypać wiórkami masła. Obok ułożyć pozostałe z±bki czosnku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny, często podlewaj±c powstałym sosem.
Jak podawać?Po upieczeniu kurczaka przekładamy na półmisek, obkładamy gał±zkami ¶wieżego rozmarynu i upieczonym czosnkiem. Podajemy z ziemniakami i sałat± (np. coleslaw) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |