|
||||||||||
Kurczak z pomarańcząKrótki opis potrawyKurczak z pomarańcząPotrzebne składniki Średni kurczak, cebula. 2 listki laurowe, 3 goździki, łyżka miodu, szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 pomarańcze, pól łyżeczki mielonego imbiru, sól. Etapy przyrządzania1
Kurczaka umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i imbirem, skropić sokiem z jednej pomarańczy i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. W tym czasie ugotować podroby w małej ilości wody z dodatkiem cebuli, goździków i listków laurowych. Pomarańczę umyć dokładnie szczoteczką w gorącej wodzie i włożyć w całości do wnętrza tuszki kurczaka. Umieścić w brytfance i wstawić (bez tłuszczu) do gorącego piekarnika. Po 10 min. kurczaka posmarować miodem i piec dalej aż się pięknie przyrumieni, podlewając często kilkoma łyżkami wina (zimnego).
Czas pieczenia wynosi 60-80 min. Po upieczeniu wyjąć pomarańczę, zdjąć skórkę, miąższ przetrzeć przez sito, dodać do sosu z pieczenia i połączyć z ugotowanymi i przetartymi przez sito podrobami. Kurczaka podać na półmisku, obłożonego drobnymi frytkami lub grzankami. Sos podać osobno w sosjerce
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|