Kurczak z pomarańczą

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kurczak z pomarańczą

Potrzebne składniki

• Średni kurczak, cebula. 2 listki laurowe, 3 goździki,
• łyżka miodu, szklanka czerwonego wytrawnego wina
• 2 pomarańcze, pól łyżeczki mielonego imbiru, sól.

Etapy przyrządzania

1
Kurczaka umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i imbirem, skropić sokiem z jednej pomarańczy i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. W tym czasie ugotować podroby w małej ilości wody z dodatkiem cebuli, goździków i listków laurowych. Pomarańczę umyć dokładnie szczoteczką w gorącej wodzie i włożyć w całości do wnętrza tuszki kurczaka. Umieścić w brytfance i wstawić (bez tłuszczu) do gorącego piekarnika. Po 10 min. kurczaka posmarować miodem i piec dalej aż się pięknie przyrumieni, podlewając często kilkoma łyżkami wina (zimnego). Czas pieczenia wynosi 60-80 min. Po upieczeniu wyjąć pomarańczę, zdjąć skórkę, miąższ przetrzeć przez sito, dodać do sosu z pieczenia i połączyć z ugotowanymi i przetartymi przez sito podrobami. Kurczaka podać na półmisku, obłożonego drobnymi frytkami lub grzankami. Sos podać osobno w sosjerce
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher