|
||||||||||
Kurczak zapiekany z serem i pieczarkamiKrótki opis potrawyKurczak zapiekany z serem i pieczarkamiPotrzebne składniki Pół dużego kurczaka (ok. 80 dag), 2 łyżki oliwy lub oleju sojowego 5 dag masła roślinnego, sól, pieprz 2 spore cebule. 30 dag pieczarek, 10 dag pikantnego sera 1/3 szklanki świeżej śmietany. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina. Etapy przyrządzania1
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, włożyć umyte starannie i pokrajane w plasterki pieczarki, posolić, posypać pieprzem i smażyć do odparowania soku. Włożyć wówczas pokrajaną w krążki cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z patelni do rondelka, który trzymać w cieple. Kurczaka pokrajać na niewielkie porcje, odrzucając grube kości. Włożyć na patelnię, gdzie smażyły się pieczarki, na rozgrzaną resztę oleju, obsmażyć, po czym przełożyć do rondla, polać winem i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem roślinnym, włożyć kurczaka, posypać cebulą i pieczarkami, a następnie startym na grubej tarce serem. Zalać śmietaną, zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku (220°C) do zrumienienia. Podać z frytkami lub ryżem na sypko, posypanym zieleniną.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|