|
||||||||||
Indyk po paryskuKrótki opis potrawyIndyk po paryskuPotrzebne składniki 1 młody indyk, 10 dkg cebuli 25 dkg grzybów świeżych (prawdziwki), tłuszcz, 20 dkg cielęciny bez kości, 2 żółtka, 5 dkg sera żółtego natka pietruszki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Etapy przyrządzania1
Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna nacinając skórę koło stawu kolanowego. Piersi indyka przycisnąć silnie ręką, aby uległy spłaszczeniu. Następnie odciąć skrzydła, szyję, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godz.
Cebulę i grzyby oczyścić, drobno pokrajać, Cebule podsmażyć, dodać grzyby, dusić do miękkości, często mieszając. Następnie wystudzić, połączyć ze zmieloną cielęciną, żółtkami, startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przygotowane nadzienie nałożyć pod skórę cienką warstwą wokoło podgardla, a także napełnić samo podgardle, zaszyć, związać nogi, polać tłuszczem, zrumienić i piec polewając wodą, potem wytworzonym sosem.
Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać w poprzek na kawałki, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami, sałatką z pomidorów i kompotem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|