|
||||||||||
Drobiowe zawijasy w kapuścieKrótki opis potrawyDrobiowe zawijasy w kapuściePotrzebne składniki 1 kurczak (ok. 1 kg), 8-10 jak najcieńszych plasterków wędzonego boczku, sól, pieprz, odrobina tłuczonego jałowca, 4-6 ząbków czosnku (w sezonie 1-2 strąki świeżej papryki główka kapusty (ok. 1 kg), 1 pełna łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru, 2-3 winne jabłka lub soku z cytryny, albo kwasek, 1 łyżka mąki, 2-3 cebule, 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego. Etapy przyrządzania1
Kapustę poszatkować, posolić, pozostawić na misce przez 10 min. W tym czasie pokrajać w krążki cebule, włożyć na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz, podsmażyć. Dodać kapustę i przyprawy (prócz jabłek czy cytryny) i dusić 15 min. bez przykrycia, następnie przykryć i dusić dalej przez 30min. Kurczaka starannie umyć (mrożonego całkowicie rozmrozić), podzielić na 8-10 części, wyjmując wszystkie grubsze kości.
Do każdej porcji dołączyć 1/2 ząbka czosnku, paseczek papryki, suto posypać przyprawami, owinąć paskiem boczku, spiąć drewnianą wykałaczką lub specjalnym spinaczem. Włożyć na patelnię i mocno ze wszystkich stron obsmażyć. Dodać do kapusty, przyprawiając ją jabłkami lub innym kwasem i dusić jeszcze ok. 30 min. (do miękkości). Podprawić kapustę mąką zrumienioną na suchej patelni, nie dodawać tłuszczu, by nie zwiększać kaloryczności potrawy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|