Mrożony deser czekoladowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Mrożony deser czekoladowy

Potrzebne składniki

• 15 dag biszkoptów, 8 dag czekolady,
• 8 dag cukru, 1 jajo i pół białka,
• 1 łyżka rumu, łyżeczka masła.

Etapy przyrządzania

1
Czekoladę zetrzeć na tarce. Zalać w garnuszku łyżką wody i mieszając drewnianą łyżką stopić stawiając na parze. W osobnym garnuszku, rozpuścić na małym ogniu 1 1/2 łyżeczki cukru z łyżką rumu i potową szklanki wody. W misce utrzeć żółtko z resztą cukru. Następnie wlewać do niego cienką strużką rozpuszczoną czekoladę, stale mieszając. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę do pieczenia szarlotki lekko wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami, polać je syropem z rumem, a następnie włożyć część kremu. Na krem położyć nasączone syropem biszkopty, potem znów krem, a na wierzch biszkopty. Przykryć formą i wstawić lodówki na co najmniej 12 godz. Podając wyłożyć na płaski talerz lub podstawkę do tortu.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher