|
||||||||||
Malinowa piankaKrótki opis potrawyMalinowa piankaPotrzebne składniki 2 szklanki pełnego mleka, 4 łyżki kaszy manny, 2 opakowania cukru waniliowego, 1/2 szklanki gęstego, aromatycznego soku z malin 2 łyżeczki mielonej żelatyny, 2 białka, , 2 łyżki cukru pudru, sok do polania pianki, świeże owoce, świeże listki melisy Etapy przyrządzania1
Zimne mleko mieszamy z cukrem waniliowym, sypiemy kaszę mannę, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień, gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wychłodzenia. W łyżce zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozpuszczamy nad parą, łączymy, dokładnie mieszając, z sokiem.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo gęstą pianę. Zimną kaszkę ubijamy mikserem, dodajemy sok, a gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy ubitą z białek pianę, całość mieszamy (drewnianą łyżką!).
Rozkładamy w pucharkach, wstawiamy do lodówki. Piankę podajemy dobrze wychłodzoną, polaną sokiem, przybraną listkiem świeżej melisy lub świeżymi malinami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|