|
||||||||||
Jabłka w cieścieKrótki opis potrawyJabłka w cieściePotrzebne składniki 12 cienkich plasterków jabłka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki śliwowicy 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajo, 1 szklanka mleka, 2 łyżki stopionego masła masło do smażenia Etapy przyrządzania1
Plasterki jabłka posypać 4 łyżkami cukru i pokropić alkoholem, odstawić.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać łyżkę cukru. Jaja roztrzepać z mlekiem i stopionym masłem, ubijając jaja powoli wsypywać mąkę, ubić na jednolite ciasto. Masło rozgrzać na patelni, wlać 1 łyżkę ciasta, natychmiast położyć plasterek jabłka na cieście, polać ciastem, postępować tak dalej.
Smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Podawać placuszki posypane cukrem pudrem z wanilią
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|