Deser mleczny

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Deser mleczny

Potrzebne składniki

• 2 szklanki mleka, 1/4 laski wanilii lub cukier waniliowy
• 4 jajka, 1/2 szklanki cukru,
• 1 pełna łyżka żelatyny deserowej, sok owocowy do polania

Etapy przyrządzania

1
Zagotować mleko z wanilią. W większym (np. 1,5 litrowym) naczyniu ogniotrwałym ubić żółtka z cukrem, po czym stale mieszając wlać po trochu gorące mleko. Postawić naczynie na słabym ogniu i mieszać, aż zawartość zacznie nieco gęstnieć, lecz nie zagotuje się. Odstawić wówczas z ognia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku. Zagotować, dodać do masy jajeczno-mlecznej i wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Rozłożyć do szklanych miseczek, schłodzonych uprzednio zimną wodą i wysypanych cukrem. Pozostawić do stężenia w lodówce. Podając wyłożyć na talerzyki i polać sokiem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher