|
||||||||||
Deser mlecznyKrótki opis potrawyDeser mlecznyPotrzebne składniki 2 szklanki mleka, 1/4 laski wanilii lub cukier waniliowy 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 pełna łyżka żelatyny deserowej, sok owocowy do polania Etapy przyrządzania1
Zagotować mleko z wanilią. W większym (np. 1,5 litrowym) naczyniu ogniotrwałym ubić żółtka z cukrem, po czym stale mieszając wlać po trochu gorące mleko. Postawić naczynie na słabym ogniu i mieszać, aż zawartość zacznie nieco gęstnieć, lecz nie zagotuje się. Odstawić wówczas z ognia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku. Zagotować, dodać do masy jajeczno-mlecznej i wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Rozłożyć do szklanych miseczek, schłodzonych uprzednio zimną wodą i wysypanych cukrem.
Pozostawić do stężenia w lodówce. Podając wyłożyć na talerzyki i polać sokiem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|