Sernik

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Sernik

Potrzebne składniki

• 50 dag tłustego białego sera
• małe ugotowane ziemniaki, 2 jajka,
• 3/4 szklanki cukru, 5 dag masła,
• 1/4 laski wanilii, 2 łyżki rodzynków.

Etapy przyrządzania

1
Ser przepuścić przez maszynkę razem z ziemniakami. Do masy ucierając dodawać kolejno: 1 żółtko, 1 łyżkę cukru, 1 żółtko, 1 łyżkę cukru. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo resztę cukru. Pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać posiekaną wanilię i rodzynki, a na koniec - rozpuszczone masło. Ciasto wyłożyć do płaskiej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 min. Po upieczeniu pozostawić w otwartym zgaszonym piekarniku przez 5 minut.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher