Ciasto z kaszy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ciasto z kaszy

Potrzebne składniki

• 1 szklanka kaszy krakowskiej, 2 szklanki mleka,
• 1/5 laski wanilii, 3 jajka
• 5 płaskich łyżek cukru, 2 łyżki rodzynków.

Etapy przyrządzania

1
Mleko zagotować z posiekaną wanilią. Wrzącym mlekiem zalać kaszę krakowską, wymieszać, ugotować do miękkości. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać do przestudzonej kaszy. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo resztę cukru, delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać rodzynki. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 min.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher