Mięsne pierożki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Aneczka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

pyszne

Potrzebne składniki

• mąka - 40 dag
• ugotowane mięso drobiowe - 40 dag
• bułka tarta - 10 dag
• jajo - 1 szt.
• cebula - 25 dag
• tłuszcz - 2 łyżka(i)
• śmietana
• koncentrat pomiodorowy - 4 łyżka(i)
• czosnek - 2
• cebula - 20 dag
• posiekana zielona pietruszka - 4 łyżka(i)
• sól - szczypta(y)
• pieprz - szczypta(y)
• cukier
• tymianek
• starty żółty ser - 5 dag

Etapy przyrządzania

1
Ugotowane mięso zmielić. Cebulę posiekać, posolić, przyrumienić na 2 łyżkach tłuszczu. Połączyć cebulę z mięsem, dodać jajko, bułkę tartą i 2-3 łyżki śmietany, przyprawić solą i pierzem. Z przesianej mąki i wrzącej wody zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Cienko rozwałkować. Układać rzędem niewielkie kulki mięsa, przykryć ciastem, przycisnąć dookoła każdej porcji mięsa, a następnie wykrawać pierożki foremką, szklanką lub radełkiem, zlepić brzegi. Pierożki gotować w osolonej wodzie i wyłożyć na półmisek. Polać sosem pomidorowym. Sos: cebulę obrać, drobno pokroić, podgrzewać mieszając na suchej patelni. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz i drobno posiekany czosnek i pietruszkę. Wymieszać, dodając jednocześnie około 3/4 szklanki gorącej wody lub wywaru z warzyw i tymianek. Gotować kilka minut, wymieszać z koncentratem i 1/3 sera, przyprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Pierogi polać sosem i posypać pozostałym serem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher