|
||||||||||
Keks angielskiKrótki opis potrawyKeks angielskiPotrzebne składniki 300 g mąki, 200 g masła, 150 g cukru pudru 4 jajka, 100 g rodzynek, 50 g migdałów bez skórki 50 g fig, 50 g daktyli, 50 ml rumu, 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 15 g proszku do pieczenia. Etapy przyrządzania1
Rodzynki moczymy w rumie przez 15 minut i osaczamy. Daktyle kroimy i usuwamy z nich pestki. Figi, migdały i skórkę pomarańczową drobno kroimy, razem z rodzynkami wrzucamy do torebki z 3 łyżkami mąki, potrząsając torebką, obtaczamy bakalie w mące i otrząsamy je z nadmiaru mąki na sicie. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy całą pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i nacinamy wzdłuż nożem umoczonym w roztopionym maśle. Pieczemy 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu keks wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Papier usuwamy dopiero przed podaniem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|