|
||||||||||
Ciasto z galaretkamiKrótki opis potrawyCiasto z galaretkamiPotrzebne składniki 3 różnokolorowe galaretki, 600 ml mleka zagęszczonego 5 jaj, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z pół cytryny, 3/4 szklanki cukru. Etapy przyrządzania1
Rozrobić osobno każdą galaretkę w szklance wrzącej wody i odstawić do stężenia.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i ubić dalej. W osobnym naczyniu rozmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny, wymieszać obie masy i dodać do nich mąkę lekko mieszając łyżką. Piec ciasto przez 45 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. 200 ml mleka zagęszczonego rozbić mikserem na pianę i dodać tężejącą galaretkę. Wylać na połowę placka jeden kolor masy, po czym drugi kolor masy. Przykryć drugą połową placka i wylać na niego trzeci kolor masy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|