|
||||||||||
Babeczki z budyniem i owocamiKrótki opis potrawyBabeczki z budyniem i owocamiPotrzebne składniki 2 szklanki mąki krupczatki, 15-20 dag masła lub margaryny 2 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru. Nadzienie - opakowanie budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka, 25 dag sezonowych owoców opakowanie galaretki owocowej, tłuszcz do foremek. Etapy przyrządzania1
Posiekać nożem wszystkie składniki ciasta jak na kruszonkę, a następnie zagnieść, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek o średnicy około 3 cm, pokroić na plasterki równej grubości i wylepić nimi wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Ułożyć foremki na blasze i wstawić do gorącego piekarnika /ok. 220°C/ na 15-20 min. Upieczone na złoty kolor wyjąć i ułożyć do góry dnem na stolnicy, a gdy przestygną, wyjąć babeczki lekko uderzając trzonkiem noża w dno foremki. Przyrządzić budyń według przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić. Owoce umyć i osączyć.
Wystudzone babeczki na pół godziny przed podaniem napełnić budyniem, na wierzchu ułożyć owoce i polać tężejącą galaretką /przygotowaną z 2/3 wody podanej w przepisie na opakowaniu/, wstawić na godzinę do lodówki.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|