|
||||||||||
Owoce morza w galaretce z winaKrótki opis potrawyOwoce morza w galaretce z winaPotrzebne składniki 1 ząbek czosnku, * 15 dag owoców morza z zalewy (małe krewetki, małże, kawałki krabów itp.), 1/2 łyżeczki chilli, * 2 łyżki oliwy, * 1 łyżka soku z cytryny sól, * 3 łyżki listków świeżego tymianku, * 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy GALARETKA: * 4 łyżeczki żelatyny, * 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, * 1 łyżka zalewy, w której marynował się zielony pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, * słoiczek kawioru do dekoracji Etapy przyrządzania1
Czosnek wyciskamy przez praskę. Owoce morza osączamy, panierujemy w czosnku i chilli. Przesmażamy krótko na rozgrzanej oliwie. Osączamy z tłuszczu. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy jedną warstwą w wyłożonym folią aluminiową niewielkim płaskim naczyniu (np. w kwadratowej formie do pieczenia). Solimy do smaku, obficie posypujemy tymiankiem i zielonym pieprzem. Robimy galaretę. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku. Wlewamy do wina, dodajemy pieprzową zalewę i sok z cytryny. Mieszamy i powoli zalewamy owoce morza, uważając, by nie wypłynęły na wierzch. Gdy galaretka zastygnie, kroimy ją na małe kwadraty. Podajemy ozdobione kawiorem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|