|
||||||||||
PIECZONY KURCZAKKrótki opis potrawyOKPotrzebne składniki kurczak - 1 szt. cytryna - 1 szt. masło - 20 g oregano - szczypta(y) sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Wyciskamy sok z cytryny i nacieramy nim kurczaka na zewnątrz i od środka. Solimy, pieprzymy i posypujemy oregano. Zawiązujemy nogi i smarujemy całego kurczaka masłem.
Położyć kurczaka na siatce z piekarnika, żeby sok ściekał do naczynia pod spodem. Piec kurczaka 1 godz w 190 stopniach. Cały czas polewając sokiem, żeby nie wysechł. W razie czego obracamy kurczaka. Wyciągamy kurczaka. Do zebranego soku, wsypujemy sól, pieprz, wlewamy trochę wody i robimy sos.
Kurczak kg pieczenie temperatura
500 gr 1 do 1 ¼ h 180
1,200-1.400 1 do 1 ¼ h 190
1,500-2 1 ¼ do 2 h 190
2,200-2,500 1 ½ do 2 h 190
podajemy z makaronem lub ziemniakami
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|