|
||||||||||
Tort OwocowyKrótki opis potrawyCoś słodkiego na popołudnie ;) Biszkopt, galaretka i kremPotrzebne składniki jajka - 7 szt. cukier - 1/2 szkl. mąka - 1 szkl. cukier waniliowy - 1/2 op. galaretka w proszku - 100 g woda - 1,5 szkl. wino gronowe - 1,2 szkl. owoce na wierzch tortu - 1 szkl. masło - 1 kostka(i) jajka - 2 szt. cukier - 1/2 szkl. owoce - 1 szkl. sok z cytryny - 1/2 koniak - 2 łyżeczka(i) spirytus - 2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Jajka z cukrem podgrzać i ubić na parze na gęstą masę, dodać przesianą mąkę, zmieszaną z cukrem waniliowym i wymieszać. Piec w tortownicy ok. 60min w temp. 160'C. Zimny biszkopt pokroić na 3 równe krązki, posmarować każdy kremem owocowym, zostawiając część kremu na dekoracje. Tort owinąć paskiem papieru, tworząc obręcz wystawiając ponad tort ok. 1,5cm, ułożyć owoce i zalaż gęstniejącą galaretką. Odstawić do ochłodzenia. Zdjąć papier, udekorować pozostałym kremem i kroić nożem moczonym w gorącej wodzie.
KREM OWOCOWY - jajka ubić na parze i połączyć z masłem utartym na puszystą masę, dodać sok z cytryny i zmiażdżone owoce oraz spirytus i koniak, dokładnie wszystko wymieszać.
GALARETKA - do wrzącej wody dodac galaretkę i wino, dokładnie wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|