|
||||||||||
Sernik wiedeńskiKrótki opis potrawysmacznego ;)Potrzebne składniki tłusty twaróg - 500 g jajka - 7 szt. cukier - 0,5 szkl. masło - 3 łyżka(i) mąka - 3 czubate łyżka(i) skórka pomarańczowa - 0,5 szkl. cukier waniliowy - 1/2 op. rodzynki - 0,5 szkl. skórka cytrynowa czekolada - 0,5 tabliczki olej słonecznikowy - 1/5 szkl. śmietana kremówka - 2/3 szkl. cukier - 1 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Ser zmielony na maszynce przez drobne sito utrzeć na puszystą maę z zółtkami, dodać otartą skórkę z cytryny. Białka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym ubić na sztyną pianę i połączyć z masą serową. Wlać roztopione masło, dodać rodzinki, posiekaną skórkę pomarańczową i przesianą mąkę; delikatnie wymieszać. Wlać do foremki lub tortonicy wysoarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku o temp. 160'C przez ok. 90min. Wyłożyć na papier, odwracając wierzchem do spodu. Za pomocą rubki z papieru udekorować sernik śmietaną, ubitą z cukrem na sztywną pianę z owocami z kompotu.
POLEWA: olej podgrzać, dodać tartą czekoladę, dokładnie wymieszać. Tą tężejącą polewą posmarować wierzch i boki ciasta.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|