|
||||||||||
Piernik - KrajankaKrótki opis potrawyBardzo dobryPotrzebne składniki jajka - 3 szt. miód - 25 dag mąka - 60 dag margaryna - 1 kostka(i) cukier - 1 szkl. przyprawa do piernika soda oczyszczona - 2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Tłuszcz,cukier ,miód rozpuścić- nie gotować, do dobrze ciepłego wsypać mąkę z sodą- wymieszać,dodać jajka.Zostawić na 24 godziny w chłodzie.Po tym czasie nie wałkować- tylko rozgnieść.Upiec 3 placki.
2
Masa:
2/3 kostki margaryny
1/2 litra mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
Większość mleka zagotować z cukrem i margaryną.Do reszty mleka dodać po 1 czubatej łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej - wlać do gotującego się mleka, jak zgęstnieje przekładać zimny piernik.Polać polewą czekoladową.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|