|
||||||||||
Rolada malinowo-porzeczkowaKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki jajko - 4 szt. cukier - 12 dag mąka - 10 dag proszek do pieczenia - 2 op. skórka cytrynowa - 1 szt. Etapy przyrządzania1
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z 4 łyżkami wody na szytwną pianę, podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier. Dodać żółtka i otartą skórkę z cytryny, przesiać całą mąkę z proszkiem do pieczenia, A składniki wymieszać.
2. Ciasto rozsmarować na błasze wyłożonej pergaminem na prostokąt 39x33 cm. Wsunąć do
wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 10-12 minut w temperaturze 200°C. Przełożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć pergamin. Zwinąć w roładę, przestudzić.
3. Zmiksować 20 dag malin, utrzeć z twarożkiem i cukrem. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i likierem, schłodzić. Gdy masa lekko stężeje, wymieszać jąz 1/4 ubitej śmietany. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, obłożyć resztą owoców. Zwinąć, schłodzić 4 godziny. Posmarować pozostałą śmietaną ubitą z cukrem waniliowym, udekorować.
Jak podawać?-- NADZIENIE: 3 łyżeczki żelatyny 25 dag porzeczek czarnych 50 dag malin 10 dag cukru 4 łyżki likieru porzeczkowego 50 dag twarogu 50 dag śmietany kremówki 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki orzechów pistacjowych -- posiekanychUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|