Pory w sosie serowym

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Studenckie smaki
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• por` - 80 dag
• szynka - 40 dag

Etapy przyrządzania

1
Z porów odciąć zielone części, a białe przekroić w poprzek na pół, usunąć wierzchnie liście, pozostałe wypłukać i gotować 15 min w osolonej wodzie, osaczyć. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i bulionem i, mieszając, zagotować. Dodać serek i gotować, mieszając, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Każdy kawałek pora zawinąć w plaster wędliny, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i zapiec. Podawać jako gorącą przekąskę lub danie kolacyjne.

Jak podawać?

-- Sos: 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki mleka 10 dag serka topionego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher