|
||||||||||
Płonące naleśniki - Crepes SuzetteKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki masło - 5 dag cukier puder - 1/2 szkl. sok pomarańczowy - 1 op. likier pomarańczowy - 1 op. koniak - 1/2 szkl. Etapy przyrządzania1
1. Z mąki, mleka i jajek przygotować gładkie ciasto naleśnikowe. Dodać cukier waniliowy, cukier puder i sok z pomarańczy, wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
2. Rozgrzewać stopniowo tłuszcz na małej patelni, usmażyć kolejno z ciasta osiem bardzo cienkich naleśników. Po zdjęciu z patelni, złożyć placki „ w chusteczkę".
3. Przygotować sos: stopić masło w żaroodpornym naczyniu. Wsypać cukier puder, całość podgrzać mieszając. Rozprowadzić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, doprawić likierem. Do gorącego sosu włożyć naleśniki.
4. Koniak lub winiak wlać do łyżki wazowej, zapalić. Polać naleśniki alkoholem, podawać natychmiast.
Powyższy przepis to danie kuchni francuskiej. W wersji pierwotnej zamiast soku z pomarańczy dodawano do ciasta naleśnikowego sok wyciśnięty z mandarynek.
Jak podawać?-- CIASTO : 9 dag mąki 2 szt jajek 1 1/2 szklanki mleka 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru pomarańczowego 2 łyżki masłaUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|