|
|||||||||
Piernik ¦wi±tecznyKrótki opis potrawy¦więta bez pachn±cego piernika? Niemożliwe! To łatwe i pyszne ciasto od lat zajmuje czołowe miejsce po¶ród ciast bożonarodzeniowych. Smacznego!Potrzebne składniki jajka - 2 szt. cukier - 1 szkl. miód - 1/2 szkl. masło - 1/2 kostka(i) kakao - 1.5 łyżka(i) m±ka - 1/2 kg przyprawa do piernika - 1,5 łyżeczka(i) soda oczyszczona - 1,5 łyżeczka(i) kwa¶na ¶mietana - 1/2 szkl. bakalie polewa kakaowa kokos do posypania Etapy przyrządzania1
Jajka utrzeć z cukrem i masłem.Dodać miód i kakao.M±kę wymieszać z przypraw± do piernika i z sod± oczyszczon±.Dosypywać porcjami do utartej masy. Na końcu dodać kwa¶n± ¶mietanę. Wszystko dobrze wymieszać.Dodać bakalie.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułk± tart± formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 170 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu polać polew± i posypać wiórkami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |