|
||||||||||
Izydor pijanyKrótki opis potrawyCiasto mojej BabciPotrzebne składniki masło - 15 dag cukier puder - 15 dag jajka - 4 szt. kakao - 1 łyżka(i) proszek do pieczenia - 1/2 op. posiekane orzechy - 12 dag mąka krupcztka - 7 dag Etapy przyrządzania1
Utrzeć masło, dodać cukier puder, dalej ucierać dodając po jednym żółtku.Następnie dodać mąkę, orzechy , kakao, proszek do pieczenia oraz ubitą pianę.(Wychodzi lepiące ciasto).
Wyłożyć na blachę pokrytą papierem i piec 45 minut.
2
Masa:
20 dag orzechów mielonych,
3 łyżki cukru pudru,
150 g koniaku( 3 kieliszki "50").
Wymieszać razem powyższe składniki.
3
Krem:
Ubić na parze 3 jajka z 20 dag cukru, utrzeć 20 dag masła i połączyć z ostudzonym kremem.(dodawać po łyżce wystudzonego kremu, cały czas ucierając).
4
Złożenie placka:
Upieczony i wystudzony placek posmarować powidłem śliwkowym, wyłożyć na to masę orzechową, następnie krem. Po wierzchu polać polewą czekoladową.(1 gorzka czekolada+1/3 kostki masła).
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|