Nadziewane bakłażany

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

bakłażany

Potrzebne składniki

• bakłażany - 4 szt.
• cebula
• mięso mielone - 30 dag
• pomidory - 4 szt.
• czosnek - ząbek
• żółty ser - 2 łyżka(i)
• majeranek - 1 łyżka(i)
• cynamon - 1 łyżeczka(i)
• koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(i)
• oliwa
• sól pieprz

Etapy przyrządzania

1
Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół. Wyciąć łyżką pestki, miąż ponacinać nożem. Posolić i skropić oliwą
2
Ułożyć bakłażany na blaszce i piec ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180 C
3
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni razem z czosnkiem, dodać mięso, wsypać majeranek
4
2 pomidory sparzyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa
5
Dusić przez 10 min, mieszająć drewnianą łyżką, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cynamonem, wlać 3 łyżki ciepłej wody, przykryć i dusić na średnim ogniu, aż odparuje woda
6
Pozostałe pomidory pokroić w plastry
7
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach
8
Wypełnić bakłażany farszem mięsnym, posypać parmezanem, przykryć plastrami pomidorów i ułożyć na blasze wysmarowanej 2 łyżkami oliwy, zapiekać ok 20 min w temp 180 C
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher